top of page

Botox hakkında merak ettikleriniz


Kırışıklık ve yaşlanma karşısı tedaviler

BOTOKS® NEDİR? Toprakta ve suda bulunan Clostridium Botulinum isimli bakteriden elde edilen bir ilaçtır. BOTOKS® İLACININ HEDEFİ VÜCUTTA HANGİ DOKUDUR? Botoks® kas dokusuna etki ederek kasın geçici olarak felç olmasını sağlar. YÜZDE ÇİZGİ VE KIRIŞIKLIKLAR NEDEN VE NASIL OLUŞUR? Mimik kaslarının yıllar boyu çalışması, üzerini örten derideki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzde çizgilenmeler ortaya çıkar. En sık olarak alın, kaş arası ve göz kenarlarında çevresel olarak ve ağız çevresinde görülür. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye yaşlı ve yorgun, kaşlar arasındaki çizgiler kızgın ve sert bir ifade verir. Mimik kaslarına Botoks uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılabilir, bu zayıflama neticesinde derinin kas hareketleri ile katlanması ve katlanmaya bağlı çizgilenmeler azaltılmış olur. Bu şekilde yorgun ya da sert görünen yüz ifadesinde belirgin bir düzelme sağlanır. BOTOKS KIRIŞIKLIKLARA NASIL ETKİ EDER? Botoks sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip sinirler ile sinirlerin ulaştığı kaslar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. İletimi duran sinirin, kası uyarması engellenmiş olur ve kas kasılamaz. Böylelikle kasın kasılması nedeniyle oluşan derideki çizgi ve kırışıklıklar düzelmiş olur. BOTOKSUN ETKİSİ NE ZAMAN BAŞLAR? Uygulamadan 24-48 saat sonra etki göstermeye başlar, 14. günde etki tamemen oturmuş olur. BOTOKSUN ETKİSİ NE KADAR SÜRER? Etki süresi kişinin yaşına, derinin özelliklerine, kırışıklığın derinliğine göre değişmekle birlikte uygulama yapılan bölge de önemlidir. Kazayağı diye adlandırdığımız göz çevresi çizgilerindeki etki 3-4 ay sürerken glabella dediğimiz kaş çatma çizgilerinde bu süre 4-6 ay olmaktadır. REVİZYON GEREKİR Mİ? Uygulama sonrası tam etkinin oturması ondört güne kadar çıkabilir. Bu süre sonunda birkaç noktaya ilave botoks yapmak gerekebilmektedir. Yapılan bu ikinci uygulama (revizyon) ilk uygulamanın bir devamı niteliğindedir. YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?- KOMPLİKASYONLARI NELERDİR? 1)Enjeksiyon bölgesinde kısa sürede kendiliğinden düzelen kızarıklık ve hafif şişlikler oluşabilir. 2) Nadiren enjeksiyon yapılan bölgede küçük morluklar gelişebilir. 3) Geçici olarak göz kapağında düşüklük (pitosis) ve kaşlarda asimetri gelişebilir: bu durum %1-2 vakada görülür. 4) Geçici olarak kaşlarda düşme meydana gelebilir. 5) Geçici olarak asimetrik gülüş meydana gelebilir. 6) Konuşmada geçici bozukluk oluşabilir. 7) Geçici yutma güçlüğü meydana gelebilir. Uzman Hekimlerce uygulandığında bu yan etkilerin görülme sıklığı daha da azalmaktadır. BOTOKS UYGULAMASI SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Uygulama sonrası 1-2 saat için botoks uygulanan kaslarınızı çalıştırmalısınız (örneğin; kaşlarınızı yukarı kaldırın, kızar gibi yapın veya gözlerinizi kısın). Bu çalışmalar Botoks’un kaslardaki aktivitesini kolaylaştıracaktır.

24 saat boyunca uygulama bölgesini ovuşturmayın, ellerinizle bastırmayın ve masaj yapmayın.

4 saat boyunca makyaj yapmayın.

4 saat boyunca yatmayın veya ağır egzersiz yapmayın. Bunların dışında, duş alabilir veya günlük aktivitelerinizi yapabilirsiniz.

Uygulama sonrası oluşan küçük bombe veya noktalar birkaç saat içinde kaybolacaktır.

Uygulama sonrası tam etki 14 günü bulabildiği için uygulama sonrasında telaşa kapılmayın, bekleyin.

Uzmanınız size takip randevusu verecektir, randevuya mutlaka gidin.

Botoks uygulama etkisi kalıcı değildir. Eğer doktorunuz tarafından tavsiye edilen randevularınıza uyarsanız sonuçlarınız daha uzun sürecektir.

Botoks’un etki süresi sonuna yakın, kaslarınızın tekrar tüm hareket gücünü kazanmasından önce doktorunuz mutlaka sizi görmelidir. Ancak bu noktada doktorunuz sizin yüzünüz için en iyi etkiyi yaratacak uygulamayı oluşturacaktır.

KİMLERE UYGULANABİLİR: Gebeler, emziren anneler ve bazı kas-sinir hastalığı olanlar ve aminoglikozid tipi antibiyotik kullanımı olanlar haricinde herkese uygulanabilir.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page